
Największe jądra świata zwierząt
10 listopada 2010, 11:24Naukowcy z Uniwersytetów w Derby i Cambridge odkryli przedstawiciela rodziny pasikonikowatych, u którego jądra stanowią 14% masy ciała. To prawdziwy rekordzista, żadne inne zwierzę na świecie nie może się bowiem poszczycić tak dużymi jądrami w stosunku do swojej wagi (Biology Letters).

Woda była na Ziemi od samego początku?
8 listopada 2010, 12:35Naukowców od dawna intryguje pochodzenie ziemskich oceanów. Wiadomo bowiem, że po uformowaniu się naszej planety panowały na niej bardzo wysokie temperatury, wskutek których istniejąca woda natychmiast by odparowała.

Mamy sprawcę niepłodności?
7 listopada 2010, 11:44Powszechnie zauważa się narastający odsetek kobiet mających kłopoty z zajściem w ciążę, przynajmniej w społeczeństwach zachodnich. Naukowcom z Florydy prawdopodobnie udało się zidentyfikować sprawcę, który kryje się w mydłach, pastach, kremach, a nawet skarpetkach.

Woda + sól = antena
5 listopada 2010, 16:56Wiele osób wie, że woda morska blokuje fale radiowe, co jest sporym utrudnieniem np. dla marynarki podwodnej. Ale wady można przekuć w zalety - laboratoria naukowe amerykańskiej marynarki wojennej pracowały antenę z morskiej wody.

Księżycowa skrzynia skarbów
4 listopada 2010, 19:37Do niedawna panowało przekonanie, istniejące od czasów misji Apollo, że Księżyc jest wypaloną, bezwodną i jałową pustynią. I rzeczywiście, tak się sprawa ma na jałowych terenach równikowych, podczas gdy zupełnie inaczej wygląda to na biegunach.

Przeciwciała także w komórkach
3 listopada 2010, 17:41Przeprowadzone przez Medical Research Council badania pokazują, jak bardzo mylili się naukowcy na temat obrony immunologicznej ludzkiego organizmu przed wirusami. Okazuje się bowiem, że przeciwciała mogą zwalczać wirusy także wewnątrz komórek.

Wątrobowe źródło insulinooporności
3 listopada 2010, 09:39Japońscy naukowcy zidentyfikowali hormon wątrobowy, który stanowi jedną z przyczyn insulinooporności (Cell Metabolism).

Recykling wody z ziemniaków
2 listopada 2010, 16:01Woda wykorzystywana w fabryce nie musi pochodzić z lokalnego ujęcia, pod warunkiem że wytwarza się w niej coś z ziemniaków. Należący do PepsiCo brytyjski producent chipsów ziemniaczanych Walkers testuje właśnie metodę odzyskiwania H2O z kartofli podczas smażenia.

Mona Lisa jak dymem malowana
31 października 2010, 11:53Wydawałoby się, że Mona Lisa - najbardziej chyba znany obraz na świecie - jest już przebadana pod każdym możliwym względem. Okazuje się, że jednak wcale nie, do odkrycia pozostało całkiem sporo, na przykład: jak uzyskano cienie, na których nie znać śladów pędzla?

Pierwsze komercyjne tankowanie wodorem
29 października 2010, 15:39Niewielka firma SunHydro otworzyła pierwszą w USA w pełni komercyjną prywatną stację, na której można tankować wodór do pojazdów z ogniwami paliwowymi. Stacja znajduje się w Wallingford w stanie Connecticut i produkuje wodór na miejscu.